Portal Informacje UE we Wrocławiu

Najmłodsi Naukowcy na UEW

Data opublikowania: 19.07.2019


Magia kolorów, wykrywanie obecności białka, testowanie wytrzymałości skorupki jaja kurzego, określanie barwy olejów spożywczych oraz dużo uśmiechu! Młodzi Naukowcy w laboratoriach Wydziału Inżynieryjno-Ekonomicznego UEW.


Podobnie, jak w roku ubiegłym, pomimo okresu wakacyjnego 18 lipca 2019 r. laboratoria Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu tętniły życiem, a to wszystko za sprawą 30-osobowej grupy uczestników półkolonii letnich, organizowanych przez firmę CZAR, współpracującą z Katedrą Agroinżynierii i Analizy Jakości oraz Katedrą Technologii Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, Instytutu Chemii i Technologii Żywności, Wydziału Inżynieryjno-Ekonomicznego.

Młodzi Naukowcy mieli przyjemność uczestniczyć w wielu kolorowych, ciekawych i absorbujących eksperymentach, które z niebywałym zaangażowaniem i pasją wykonywali pod opieką pracowników Uczelni: mgr Marty Kołodziej oraz dr inż. Moniki Wereńskiej.

Uczestnicy mieli możliwość wykonania eksperymentów z użyciem teksturometru, za pomocą którego sprawdzali wytrzymałość skorupy jaja kurzego, przeprowadzali także reakcje identyfikacyjne, mające na celu wykrywanie białka w produktach spożywczych, a także dokonywali pomiarów barwy olejów rzepakowych, będących obiektem badawczym w pracy doktorskiej mgr Kołodziej.

Mili goście mieli tym samym zdecydowany wkład w postęp prac i zagadnień badawczych, które jak mają nadzieje pracownicy Uczelni zaprocentuje w ich dorosłym życiu, ponieważ jak sami stwierdzili na koniec warsztatów: za około 10–15 lat z przyjemnością zostaną naszymi studentami.
Marta Kołodziej, fot. Robert Jadach
WydrukujWyślij do znajomego

Tagi

ARCHIWALNE NUMERY

Wybrane artykuły z Portalu

zamknij
Nasza strona korzysta z plików cookies. Zachowamy na Twoim komputerze plik cookie, który umożliwi zbieranie podstawowych informacji o Twojej wizycie.
Przeczytaj jak wyłączyć pliki cookiesRozumiem