Portal Informacje UE we Wrocławiu

Noc Laboratoriów 2018

Data opublikowania: 22.10.2018 | aktualizacja: 10.01.2019

W nocnej scenerii 20 października 2018 r.  „świeciliśmy przykładem” angażując się już po raz drugi w projekt Noc Laboratoriów, organizowany pod patronatem firmy Nokia Networks.
Noc Laboratoriów była okazją, aby naukowi pasjonaci Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu otworzyli przed publicznością swoje laboratoria w budynkach H i K pokazując ciekawe i kolorowe doświadczenia, sprzęt laboratoryjny, nowoczesną aparaturę badawczą, zaznajamiając z chemiczną terminologią.
Koordynatorem wydarzenia Noc Laboratoriów jest dr inż. Hanna Sikacz, prodziekan ds. rozwoju i promocji na Wydziale Inżynieryjno-Ekonomicznym.
W 9 tematycznych spotkaniach uczestniczyło blisko 200 osób, najmłodszy uczestnik miał około 2 lat.
Podczas tegorocznej IV edycji Nocy Laboratoriów pokazy przygotowali pracownicy Wydziału Inżynieryjno-Ekonomicznego:
dr hab. inż. Zuzanna Goluch, prof. UE (polecamy rozmowę w Faktach z 19.10.2018 r. z Panią Profesor od 23 minuty https://wroclaw.tvp.pl/39539597/19102018
dr hab. Wojciech Golimowski, prof. UE
dr inż. Ewa Biazik
dr inż. Gabriela Haraf
dr inż. Krzysztof Lutosławski
dr inż. Janusz Stanisławski
dr inż. Mirosława Teleszko
dr inż. Marta Wilk
mgr Marta Kołodziej
mgr Katarzyna Szczurko
mgr inż. Aniceta Ślęczka
mgr inż. Monika Wereńska

Projekt organizacyjnie wspierały studentki: Klaudia Golczyk, Elżbieta Urbaniak oraz pracownicy Biura Promocji: Tamara Chorążyczewska i Lucyna Wasylina.
W tym roku przygotowano następujące pokazy i warsztaty:
Domowe sery (uczestnicy poznali tajniki domowych serowarów i samodzielnie przygotowali pyszny ser)
Żywność w laboratorium (w trakcie zajęć oprócz zagadnień nt. budowy i wartości odżywczej jaja kurzego, m.in. udowodniono trujące działanie alkoholu).
Czarodziejskie barwniki z owoców i warzyw (była to magiczna podróż po świecie barwników roślinnych).
Co i jak trawimy w jamie ustnej? (poznawano chemiczne procesy zachodzące w jamie ustnej, analitycznie wykrywano podstawowe składniki śliny).
Sprawdź czy umiesz rozpoznać smaki i zapachy żywności (w formie zabawy lokalizowano receptory smakowe na języku, rozpoznawano zapachy produktów żywnościowych).
Gluten i zdrowie (na warsztatach opowiadano o glutenie pod kątem przydatności technologicznej i jego wpływie na zdrowie).
W świecie automatyki – od teorii do praktyki (przygotowano pokaz o budowie urządzeń wykorzystywanych w gospodarstwie domowym, jak działają, z jakich informacji zwrotnych korzystają).
Labirynty techniki – inżynieria procesowa (były to warsztaty dla osób zaciekawionych procesami fluidyzacji i rektyfikacji)
Od nasiona do spożycia – olej z pierwszego tłoczenia (uczestnicy poznali technologię produkcji oleju współcześnie i metodami sprzed 100 lat).
Ostatni pokaz zakończył się po godz. 21.00. Zadowolenie na twarzach naszych gości świadczyło, że dobrze bawili się w naszych laboratoriach i salach wykładowych.
Do zobaczenia – za rok.
Filmowa relacja z 2018 r.
WydrukujWyślij do znajomego

ARCHIWALNE NUMERY

Wybrane artykuły z Portalu

zamknij
Nasza strona korzysta z plików cookies. Zachowamy na Twoim komputerze plik cookie, który umożliwi zbieranie podstawowych informacji o Twojej wizycie.
Przeczytaj jak wyłączyć pliki cookiesRozumiem