Portal Informacje UE we Wrocławiu

Pasja w laboratoriach Wydziału IE

Data opublikowania: 21.03.2017 | aktualizacja: 21.03.2017

Jak działa spektrometr? Jak zbadać skład chemiczny gwiazd, do których nigdy nie dotrzemy? Czym różni się rektyfikacja od destylacji? Jak zbadać poziom cholesterolu w substancji, upiec idealny chleb, zrobić niebiańską chałwę, a nawet uwarzyć znakomite piwo i do tego zbadać jego moc?
Odpowiedzi na wszystkie te pytania (a nie śmiem nawet pomyśleć o tych, których zwyczajnie nie umiem zadać) znają pracownicy Wydziału Inżynieryjno-Ekonomicznego naszej uczelni. Na co dzień ukryci w laboratoriach budynków K, H i C wdrażają studentów w tajniki zagadnień inżynierskich lub pogrążają się we własnych pasjonujących badaniach.
Dr inż. Hanna Sikacz, prodziekan do spraw rozwoju i promocji Wydziału IE, zabrała pracowników uczelni w niezwykłą podróż po laboratoriach. Dała nam tym samym możliwość poznania infrastruktury Wydziału, podpatrzenia zajęć studentów, którzy skupieni nad menzurkami, kolbami i z pipetami w dłoniach starali się wyprodukować metale, szkło, pigmenty…
Przewodnikami po tej krainie zaawansowanego sprzętu, specjalistycznej wiedzy, wielkiej pasji badawczej i trudnej terminologii byli pracownicy Wydziału:
– dr Janusz Stanisławski (Katedra Agroinżynierii i Analizy Jakości),
– dr inż. Marta Wilk, mgr inż. Magdalena Kopacz (Katedra Inżynierii Bioprocesowej),
– dr hab. inż. Hanna Pińkowska (dyrektor Instytutu Chemii i Technologii Żywności, Katedra Technologii Chemicznej),
– mgr inż. Monika Wereńska-Sudnik, dr inż. Małgorzata Janczar-Smuga, Elżbieta Keller-Brzoza (Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Zwierzęcego),
– dr Wojciech Sąsiadek (Katedra Chemii Bioorganicznej).

Katarzyna Wołowiec; fot. Piotr Karolczak


zamknij
Nasza strona korzysta z plików cookies. Zachowamy na Twoim komputerze plik cookie, który umożliwi zbieranie podstawowych informacji o Twojej wizycie.
Przeczytaj jak wyłączyć pliki cookiesRozumiem